Waar moet u op letten


De Zeeuwse Rijwiel- en Toervierdaagse biedt u graag wat achtergrond informatie over de mooie omgeving van Goes.

Over Goes

De gemeente Goes ligt op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland en telt bijna 37.000 inwoners. De gemeente is zo’n 102 vierkante kilometer groot en bestaat uit negen kernen: de stad Goes en 8 (kerk)dorpen: ‘s-Heer Arendskerke, Eindewege, ‘s-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Oud-Sabbinge, Wilhelminadorp en Wolphaartsdijk.

Goes1

Omdat Goes centraal ligt in het zuidwesten van Nederland ontwikkelt Goes zich tot de ultieme centrumgemeente van Zeeland. Dat komt tot uiting in een zeer hoog voorzieningenniveau. Goes fungeert als centrumplaats voor de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal en Noord-Beveland. Samen goed voor zo’n 100.000 inwoners.

Geografisch centrum

Goes ligt centraal binnen Zeeland op een kruispunt van de belangrijkste Zeeuwse verkeersaders. Ten zuidwesten van de stad Goes takt op het knooppunt De Poel de A256 van de A58 af. De A58 vormt de rechtstreeks de snelste verbinding met West-Brabant en de zuidelijke Randstad. De A256 (die ten westen van Goes over gaat in de N256) is de andere doorgaande route van en naar het Rijnmondgebied.

Bij ‘s-Heer Arendskerke takt de N62 van de A58 af. De N62 is de hoofdverkeersader naar de industrie- en havengebieden van Vlissingen-Oost en Terneuzen. Tevens is deze route voor Zeeland de doorgaande weg naar Zeeuws-Vlaanderen en het Belgische achterland met de steden Gent, Antwerpen en Brugge. Op deze route ligt de 6,2 kilometer lange Westerscheldetunnel.

Goes2

Knooppunt voor bus en trein

Goes beschikt tevens over een rechtstreekse intercityaansluiting met Amsterdam (iedere 30 minuten) en is bovendien knooppunt in het busdienstennet van Connexxion in Zeeland. Daarnaast is Goes via het kanaal Goes – Goese Sas verbonden met de Oosterschelde. De stad is dus ook via het water bereikbaar, iets dat voornamelijk voor de watersport van belang is.

Zorg- en educatiecentrum

De centrumfunctie van Goes komt verder tot uiting in een groot aanbod op het gebied van onderwijs en zorg. Zo zijn in Goes vijf scholengemeenschappen gevestigd voor VMBO, HAVO en VWO. Ook zijn alle opleidingen op het gebied van zorg, welzijn en sport van het Scalda Zeeland (MBO) in Goes geconcentreerd evenals de opleidingen van het Groen College (VMBO/MBO) Scalda.

Op het gebied van zorg en welzijn blijkt de centrumfunctie uit de aanwezigheid van het Oosterscheldeziekenhuis, een grootschalige kliniek voor allerhande geestelijke gezondheidszorg (Emergis), enkele verpleeghuizen en diverse woon-/zorgcentra voor ouderen en gehandicapten. Ook hebben diverse zorgorganisaties in Goes hun hoofdkantoor.

Winkelcentrum

Goes is dé winkelstad van Zeeland. Het winkelaanbod in de monumentale en gezellige binnenstad is zeer gevarieerd en uitgebreid. Er zijn in Goes veel meer winkels te vinden dan in steden met een vergelijkbaar inwoneraantal. Bovendien heeft Goes, naast de bekende landelijke ketens, ook een aantrekkelijk aanbod van lokale middenstanders en speciaalzaken te bieden. Twee keer per week is er op de Grote Markt een markt: op dinsdag een uitgebreide variant, op zaterdag een versmarkt. De wijken Goes-Noord en Goes-Zuid hebben ieder hun eigen wijkwinkelcentrum.

Woon- en autoboulevard

Voor woonwinkels komen mensen uit de wijde omgeving naar de Goese woonboulevard. Ruim 20 winkels op woongebied bij elkaar op een aantrekkelijk vormgegeven woonboulevard. Op bedrijventerrein De Poel heeft zich de afgelopen jaren een autoboulevard ontwikkeld. Vrijwel alle vracht- en personenautomerken hebben daar fraaie en moderne showrooms ter beschikking.

Goes3

Zakelijk centrum

De bedrijventerreinen De Poel 1 t/m 4 bieden plaats aan enkele honderden ondernemingen. Het gaat o.a. om (technische) groothandels, autobedrijven, carrosseriebouwers, autoschadebedrijven, bouwondernemingen, drukkerijen, wasserijen en constructiebedrijven. Bekende Goese ondernemingen zijn onder andere:

 • Bison International (lijmfabrikant: hoofdkantoor, productie, logistiek);
 • PWG (brandweer- en veiligheidskleding: hoofdkantoor, logistiek);
 • Carels (vruchtenproducten voor de voedingsmiddelenbranche);
 • TimeSavers (breedbandschuurmachines: hoofdkantoor, productie);
 • McCain (productievestiging: frites en aardappelspecialiteiten);
 • Lips Textielservice (industriële wasserij);
 • Koninklijke Hollestelle Groep (o.a. constructiebedrijf)

Zakelijke dienstverlening

Het gebied rond het NS- en busstation in Goes is dé kantorenlocatie van Zeeland. Maar ook op andere locaties in Goes zijn veel kantoorpanden te vinden. Zakelijke en financiële dienstverleners strijken (zeker na de komst van de Westerscheldetunnel) massaal in Goes neer. Bekende voorbeelden zijn:

 • CZ-groep (zorgverzekeraar, hoofdlocatie Zuid-West);
 • ZLM-verzekeringen (hoofdkantoor);
 • Belastingdienst (regiokantoor Zuid-West);
 • D.R.V. (accountancy, regiokantoor Zuid-West);
 • UWV (landelijk callcenter).

Daarnaast hebben alle grote banken een vestiging in Goes, evenals veel landelijke administratie- en accountantskantoren. Ook bedrijven in de reclame-, advocatuur, architectuur- en ICT-branche zijn in Goes sterk vertegenwoordigd. Veel kleinere dienstverleners vinden de laatste jaren hun stek in nieuwe grotere kantoorpanden die gedeeld worden met andere bedrijven. Om parkeeroverlast te voorkomen moeten die panden tegenwoordig voorzien zijn van parkeerplaatsen onder het gebouw.

Toeristisch centrum

Zeeland is als provincie één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Nederland. De gemeente Goes profiteert daar uiteraard van. De stad Goes trekt vooral veel dagjesmensen die aangetrokken worden door het uitgebreide winkelaanbod en de gezellige, monumentale binnenstad. Maar ook het Historisch Museum de Bevelanden en de Stoomtrein Goes-Borsele trekken veel bezoekers.

Goes5

Watersport

Uiteraard neemt de watersport een belangrijke plaats in. In de stad Goes en bij de sluis aan het Goese Sas bevinden zich in totaal drie jachthavens. Het dorp Wolphaartsdijk is zelfs een waar watersportcentrum. Verschillende jachthavens, zeilscholen, watersportwinkels, stallingen, onderhoudsbedrijven en bijbehorende horeca zorgen voor veel levendigheid in het watersportseizoen.

Recreatiegebieden

Wolphaartsdijk beschikt tevens over diverse goed uitgeruste campings. Langs de randen van het Veerse Meer strijken op mooie zomerdagen honderden dagtoeristen neer om te zwemmen, surfen of te zonnen. Het recreatiegebied De Piet tussen Wolphaartsdijk en Arnemuiden biedt een mooie combinatie tussen natuurgebied en recreatie. In Goes bevindt zich recreatiepark De Hollandsche Hoeve. Ernaast vindt men Sportpunt Zeeland (met 3 sporthallen, recreatie-zwembaden, horeca, squashbanen). Een uitstekende bestemming voor als het slecht weer is.

Duiksport

Langs de Oosterscheldedijk bij Kattendijke verzamelen zich in de weekenden vaak honderden (vooral Belgische) sportduikers. Het is daarmee één van de meest geliefde duikstekken in noordwest Europa.

Cultureel- en uitgaanscentrum

Met de nieuwe schouwburg ‘De Mythe’ is Goes weer helemaal terug op de culturele kaart van Zeeland. Bovendien beschikt Goes ook over een zogenaamde servicebioscoop met vier zalen. Voor alternatievere en/of kleinschaligere producties is ‘t Beest hét podium voor muziek, film en theater in Noord- en Midden Zeeland.

Concerten en exposities vinden plaats in de Grote of Maria Magdalenakerk, middenin het centrum en vlak naast het Historisch Museum de Bevelanden. Ook op pontons in de stadshaven worden in de zomer (klassieke) concerten gegeven. Grote concerten en dancefestivals (met capaciteit voor duizenden bezoekers) vinden jaarlijks plaats op de Grote Markt of de Zeelandhallen.

Verder is Goes goed voorzien op het horecagebied. Enkele discotheken, vele cafés en een grote diversiteit aan restaurants zorgen ervoor dat Goes ook in de avonduren bruist.

Goes6

Evenementen- en beurscentrum

Met de uitbreiding van de Zeelandhallen in Goes ontstond in 2006 het grootste evenementen- en beurscomplex van Zuid-West Nederland. Bijna 15.000 vierkante meter beursoppervlak biedt genoeg ruimte aan middelgrote beurzen en evenementen. Voor bezoekers is een groot parkeerterrein aangelegd met ruim 1.500 plaatsen.

Naast de drie beurshallen en het beursrestaurant bevindt zich het leisurecentrum. Met vier bioscoopzalen, een bowling- en biljartcentrum, een health- en fitnesscentrum en een groot wokrestaurant is ook daar altijd wat te doen. Een belangrijke voorziening voor beursgangers en evenementenbezoekers zijn het Van der Valk hotel tegenover de Zeelandhallen en de twee nieuwe luxe hotels die binnenkort in Goes zullen openen.

Raadpleeg voor nog meer informatie ook de website van VVV Zeeland.

Tekst en afbeeldingen zijn met toestemming overgenomen van Brandweer Goes.